I was a migrant for 15 years. I am a nurse by profession, but I haven’t worked in this field. We took a big loan from a bank. So, I decided to migrate to save the family. In 2003, I went to Greece. In exactly 6 days after arrival I found a job and I worked for one family for 11 years. In 2012, I first came back and stayed in Georgia for 4 years. I thought that I was helping the family while I was away, but I found out that everything was collapsing, and I was the only one who could fix it. I already had grandchildren and in 2016, I decided to leave again, but this time I found it very difficult. I was missing my village; I was missing everything and in 2018 I came back. With the money that I collected and with IOM’s support, I bought chicks. We have a big farm and we grow and sell chickens, but we want to expand. I want to stay in my village, in my house, I cannot live without all this.
Saya adalah seorang migran selama 15 tahun. Saya seorang perawat, tetapi saya belum bekerja di bidang ini. Kami mengambil pinjaman besar dari bank. Jadi, saya memutuskan untuk bermigrasi untuk menyelamatkan keluarga.
Pada tahun 2003, saya pergi ke Yunani. Tepat 6 hari setelah kedatangan saya menemukan pekerjaan dan saya bekerja untuk satu keluarga selama 11 tahun. Pada 2012, saya pertama kali kembali dan tinggal di Georgia selama 4 tahun. Saya berpikir bahwa saya sedang membantu keluarga ketika saya pergi, tetapi saya menemukan bahwa semuanya runtuh, dan saya adalah satu-satunya yang dapat memperbaikinya. Saya sudah memiliki cucu dan pada tahun 2016, saya memutuskan untuk pergi lagi, tetapi kali ini saya merasa sangat sulit. Saya kehilangan desa saya; Saya kehilangan segalanya dan pada tahun 2018 saya kembali. Dengan uang yang saya kumpulkan dan dengan dukungan IOM, saya membeli anak ayam. Kami memiliki peternakan besar dan kami menanam dan menjual ayam, tetapi kami ingin berkembang. Saya ingin tinggal di desa saya, di rumah saya, saya tidak bisa hidup tanpa semua ini. Lanjut Baca